Anadolu Üniversitesi AB2015

Hiç yorum yok

Merhaba, bu yazımda size Anadolu Üniversitesinde düzenlenen Akademik Bilişim 2015 maceramı anlatacağım. Aslında böyle maceraya ilk kez 2014 yazında düzenlenen Linux Yaz kampına katılarak başladım. Orda iki tane kaliteli hocadan(Fatih Erikli ve Halit Alptekin) Python-Django eğitimi aldım. O zamandan beri Django ile uğraşyorum. Bu AB2015'te ise Python ile Web geliştiriciliği kursuna katıldım. Dört gün devam edecek olan kurs'un ilk gününde Python'a hızlıca bir giriş yapıldı. Benim için asıl eğlenceli kısım 2. gün başladı. Evet, Flask'a giriş yaptık. Flask python ile yazılmış micro framework dir. "micro" kelimesinin açıklamasını flask'ın kendi sitesi daha iyi açıklamış:

What does “micro” mean?

“Micro” does not mean that your whole web application has to fit into a single Python file, although it certainly can.   Nor does it mean that Flask is lacking in functionality. The “micro” in microframework means Flask aims to keep    the core simple but extensible. Flask won’t make many decisions for you, such as what database to use. Those    decisions that it does make, such as what templating engine to use, are easy to change. Everything else is up to you,   so that Flask can be everything you need and nothing you don’t.
Yani flask, api yazmak için, hızlıca prototip yapmak için uygun bir frameworkdir. Web uygulamalarının nasıl çalıştığını daha iyi anlamak istiyorsanız flask, fullstack bir framework olan(yani admin panelinden tut, bir çok şeyi hazır şekilde veren) Django'ya göre daha öğretici olabilir. Çünkü çoğu şeyi hazır şekilde vermiyor.
Flask'a giriş yaptıktan sonra, Mongodb veritabanı ile tanıştık. Dersin sonunda küçük bir flask uygulaması yaptık. Ve böylece 2. günü de başarılı şekilde tamamladık.
3. günde ise yan tarafımızdaki Android sınıfı yapacakları android uygulaması için bizden küçük bir api istediler. İlk önce Rest'e giriş yaptık. Ve istedikleri api'ı flask kullanarak yazdık. Bu api'ı yazmakla restful api'ın ne olduğunu ve nasıl yapıldığını da görmüş olduk. Günün sonunda Fatih hocamız bize grafiksel veritabanı olan neo4j'den ve kullanım alanlarından bahsetti.
4. günde ise Doğan hocamız güvenlik konusunu uygulayarak anlattı. Ve tabiki de bu güvenlik zaaflarını nasıl kapatacağımızı gösterdi. Halit hocamız bazı önemli anahtar kelimelerden bahsetti. Dersin sonunda hocalarımız faydalı kaynaklar paylaştılar ve güzel tavsiyelerde bulundular.
Kısacası bu dolu dolu geçen 4 gün bana neler kattı:
  • Rest
  • Restful api
  • mongodb
  • neo4j
  • xss güvenlik zaafı
  • csrf güvenlik zaafı
Bize orda ders veren eğitmenlerimize(Halit Alptekin, Fatih Erikli, Doğan Çeçen, Emre Yılmaz) teşekkür ediyorum. Bir dahaki yazımda görüşmek üzere.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder